Muğla’nın Yatağan ilçesinde yer alan ve dünyanın en büyük mermer kentleri arasında gösterilen Stratonikeia Antik Kenti’nde gerçekleştirilen kazı çalışmaları, 2 bin 175 yıl sonra “Dans Eden Musa” heykelini gün yüzüne çıkardı. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan ve “Gladyatörler Şehri” olarak bilinen Stratonikeia’da, 1977 yılında başlayan kazı çalışmaları yılın 12 ayı boyunca devam ediyor.
Antik kentte, Helenistik, Roma, Bizans, Anadolu beylikleri, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait birçok önemli eser bulunuyor. Bu kapsamda, son olarak 2 bin 175 yıl öncesine ait olan Antik Dönem mitolojisinin ilham perilerinden biri olan “Dans Eden Musa” heykeli gün yüzüne çıkarıldı. Heykel, Muğla Müzesi’nde sergilenecek.
Stratonikeia ve Lagina Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, Roma Hamamı kazılarında elde ettikleri verilerle önemli bilgilere ulaştıklarını belirtti. Bu yılki kazılarda Roma Hamamı’nın Frigidarium bölümünde yapılan çalışmalarda, “Dans Eden Musa” heykelinin bulunduğunu ifade etti. Heykelin başı ve kollarının eksik olduğunu belirten Söğüt, “Günümüzden yaklaşık 2 bin 175 yıl öncesine ait olan ve kaidesiyle birlikte bulunan dans eden heykel, Muğla Müzesi’nde sergilenecek olan heykel, Hellenistik dönem heykelleri arasında şimdilik bilinen tek ‘Dans eden Musa’ heykeli durumunda.” dedi.
Heykelin orijinalinin Karia Bölgesi’nde yapıldığını gösteren bulgulara ulaşıldığını kaydeden Söğüt, ayrıca Stratonikeia’da Helenistik Dönem’e ait başka heykellerin de bulunduğunu ve toplamda 9 adet Musa heykeli olduğuna inandıklarını belirtti. Heykel, temizlik ve konservasyon çalışmalarının ardından Muğla Müzesi’ne teslim edilecek ve ziyaretçilere sergilenecek.