Günlerdir konuşulan ve tedirginlik yaratan Güneş Patlaması gerçekleşti. 2017 yılından bu yana yaşanan en büyük patlama özelliği taşıyan olay, NASA‘ya ait Güneş Dinamikleri Gözlemevi tarafından 15 Aralık’ta görüntülendi.
Kaydedilen bu olay, Güneş’in kuzeybatı bölgesinde meydana gelen yüksek seviyedeki ultraviyole ışık ve enerji patlamasıyla belirlendi.
NOAA tarafından yapılan açıklamada, patlamanın geniş çaplı bir parlama yarattığı ve bu durumun daha yüksek frekansları etkileyecek kadar güçlü olduğu vurgulandı. Açıklamada ayrıca, pilotların iletişim hattında yaşadığı aksaklıkların ve Güneş patlamasının etkilerinin ülkenin her yerinde hissedildiğinin altı çizildi.
Uzay Hava Tahmin Merkezi’nden Shawn Dahl, yaptığı açıklamada, patlamanın geçici olarak radyo iletişimini devre dışı bıraktığını belirtti. Dahl, bu olayın jeomanyetik kasırgaya neden olabileceğini ve yüksek frekanslı radyo sinyallerini olumsuz etkileyebileceğini, aynı zamanda gelecek günlerde kuzey ışıkları oluşumunu tetikleyebilecek bir etkiye sahip olduğunu ifade etti.
Bilim insanları, olası bir plazma patlamasının Dünya’ya ulaşma riskini değerlendirmek amacıyla Güneş lekelerini gözlemliyor. Bu bölgelerdeki faaliyetlerin 2025’te rekor seviyeye ulaşması bekleniyor.
Güneş patlamasının yarattığı etkiler, dünya genelinde tedirginlik yaratırken, bilim dünyası olayın uzun vadeli etkilerini değerlendirmeye devam ediyor.