Bu hafta istikametimiz Alaşehir’di. Alaşehir’e gitmişken bence Türkiye’nin en mütevazi, halkıyla en iç içe olan, bitmez enerjisiyle Alaşehir’in her köşesine koşturan belediye başkanı Ahmet Öküzcüoğlu’na mikrofon uzatmamak olmazdı. Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın’la birlikte katıldığı İzmir’de yaşayan Alaşehirliler’le buluşmasında sağ olsun bizi kırmadı, yoğun temposuna rağmen röportaj için zaman ayırdı ve sorularımızı her zamanki samimiyetiyle cavapladı;
Amacı olan insanlar yorulmazlar.
EGE YENİSES – Öncelikle bu yoğunluğun içinde röportaj talebimizi kırmadığınız için çok teşekkür ederiz. İlk sormak istediğim şu; sizi traktörün üstünde görüyoruz, kepçenin üstünde görüyoruz, çay kazanının başında görüyoruz, tarlada görüyoruz. Sabah erkenden gece geç saatlere kadar sürekli koşturuyorsunuz. Bu enerjiyi nereden buluyorsunuz?
Ahmet Öküzcüoğlu- Bana da zaman zaman soruyorlar; “Ne yiyip içiyorsan bize de tarif et. Biz de ondan yiyip içelim” diye. Aslında sizden bir farkımız yok. Ama şu var ki, amacı olan insanlar sabah uyandığında hem aktif oluyor hem de yorulmuyorlar. Ama işsiz olduğunuz günlerde insan evden çıkmak istemiyor. Biz yarının programını bugünden planlayıp sabahleyin o iştahla evden çıkıyoruz ve yorulmuyoruz.
EGE YENİSES – Bir de, bir günde en çok düğüne katılma rekorunuz var sanırım?
Ahmet Öküzcüoğlu- (Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın’ı göstererek) Rekor Çetin Başkan’da. O aynı gün 31 düğüne katıldı, ben 24 düğüne katıldım. Aynı gün bütün düğün salonları doluydu, bir baktık toplam 24 düğün olmuş. Ben insanların mutlu günlerinde de, zor günlerinde de yanında olmayı seviyorum. O yüzden günde 24 düğün beni yormuyor.
Biz bir çoban ateşi yaktık ve bu alev her yere yayıldı
EGE YENİSES – Peki, seçimlere gelelim… Çok partili Cumhuriyet tarihinde ilk defa Alaşehir’i Cumhuriyet Halk Partisi’ne kazandırdınız. Sonrasında Alaşehir halkının güvenini kazanarak ikinci defa başkan seçildiniz. Bu nasıl bir duygu sizin için?
Ahmet Öküzcüoğlu- Hedefimiz aslında buydu. Bizim bölgemizde dediğiniz gibi çok partili döneme geçtikten sonra hiç sosyal demokrat belediyecilik olmamıştı. Biz aday olduk. Tabii aday olmadan on yedi ay önceden çalışmalara başladık. Bir dönemden önce de ben meclis üyesiydim. Ve bunu başardık. O dönem bir biz vardık, bir de Allah rahmet eylesin, Sivas’ın İmranlı ilçesinde Murat Açıl vardı. Ama şu anda Cumhuriyet tarihinde ilk kez kazanan birçok belediyemiz var. Biz bir çoban ateşi yaktık. Yandıktan sonra da bu alev her yere yayıldı. Manisamız’da da güzel şeyler oldu. 14 tane ilçe belediyesini bir de Büyükşehir belediyesini kazanarak bu seçimde tarihi bir başarı elde ettik. Çok mutlu olduk.
Jeotermal kaynaklarımızın ikincil faydalarını görmek istiyoruz
EGE YENİSES – Alaşehir Üzüm’ün başkenti olarak biliniyor Türkiye’de. Gerçi Saruhanlı son dönem size rakip çıktı. Onlar da “üzümün başkenti biziz”demeye başladılar.
Ahmet Öküzcüoğlu- (Yine Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın’ı işaret ederek) Turgut’lu da var.
EGE YENİSES – Sabah erken saatlerde üzüm bağ işçilerine eldiven, çorba, çay ikramı vs görüyoruz. Onların sorunlarıyla yakından ilgileniyorsunuz. Peki arka planda çiftçiye daha büyük destek olacak stratejik planlarınız da var mı?
Ahmet Öküzcüoğlu- Evet. Bizim hedefimiz yerinde teşhis, yerinde tedavi etmek. Onun için merkezden, belediyenin 5. katından belediyeyi yönetmeyi hiçbir zaman için arzu etmedik. Sahada gezerken o bağ aralarındaki işçiler yaşadığı yerle ilgili sorunları bize bildiriyorlar. Halkımızın kendi ağzından sorunları dinlemek ve bunları çözmek bize başarı getiriyor. Açıkça o ziyaretlerin amacı hem halkımıza dokunmak hem de teşhislerimizi doğru koymak. Biz belediyede günde 1-2 saat duruyoruz, elektronik imzalarımızı atıyoruz, işleri organize ettikten sonra sürekli sahada gezip, sahada olmaya çalışıyoruz.
Daha büyük projelerimiz var tabii. Dört bin dönüm üzerine bir sera organize sanayi çalışmamız var. Şu anda akışkanla ilgili bir sorun yaşıyoruz. Akışkanları bulduğumuzda orada dört bin dönüm serayı göreceksiniz. Bir de Alaşehir Organize Sanayii çalışmamız var. İki çalışmamız iki buçuk senenin sonunda reddedildi. Şimdi üçüncü bölgede çalışıyoruz. İleride Alaşehir’de üzüm bağlarının yanı sıra birçok alanda da seraları görmüş olacaksınız. Çünkü Alaşehir’de jeotermal kaynaklar var. Biz bunların ikincil faydalarını görmek istiyoruz. Bu nedir? Şehir ısıtmasıdır, yaş meyve sebze kurutmadır, jeotermal turizmdir, jeotermal seracılıktır. Bunların da ileride var olduğunu göreceksiniz. Ayrıca GES projemiz var. Dünya Bankası tarafından onaylandı. Artık Alaşehir Belediyemiz kendi elektriğini kendi üreten tükettiği kadarını da devlete satan bir yapıya kavuşacak. Yani yeşil belediyecilik adına yaptığımız işlerden birisiydi bu. Onu da başarıyoruz. Kredimiz onaylandı. İhale aşamasına getiriyoruz.
Amacımız Alaşehir’i turistlerin en az bir gece konaklayacağı bir ilçe haline getirmek
EGE YENİSES – Alaşehir her tarafından tarih fışkıran bir şehir. Turizm alanında da çalışmalarınız var mı?
Ahmet Öküzcüoğlu- Elbette. Turizme de çok önem veriyoruz ve bu anlamda çok ciddi adımlar atıyoruz. Mesela; Alakent Evi Kent Müzesi olacak. Alaşehir Kongresi Kent Müzesi olacak. Bakkal Şükrü Evi Kent Müzesi olacak. Kurşunlu Han’ın çatısına 40 ton kurşun çatıyı yaptık. Orayı da turistlerin girip, yiyip içip eğlenebildikleri bir yer haline getireceğiz. Türkiye’de bir tek kazı izni amfitiyatro olarak Alaşehir’e verildi. Kurtarma kazısı yapıyoruz. O kazıyı da geleceğe miras listesine aldırıp bakanlıkla beraber gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Yönlendirme levhalarımız yapıldı. Bilgilendirme panolarımız koyuldu. Alaşehir’in turizm haritası çıkarıldı. Braille alfabesiyle (görmeyenler için alfabe) görme engelliler için kitapçıkları basıldı. Alaşehir’in kapaması, tahinli pidesi UNESCO miras listesine işlendi. Turizm Bakanlığı’nın haritasında Alaşehir yoktu. Alaşehir’i Turizm Bakanlığı’nın haritasına işlettik. Anıt ağaçları tescillettik. Tarihi Kentler Birliği’ne bütüncül proje yazdık. O bütüncül projemiz de birincilik ödülü aldı. İleride surların restorasyonunu da Bunların içerisinde göreceksiniz imar planlarımızda da 3 tane jeotermal turizm alanı ilan ettik. Amacımız turistlerimizi bir gece burada konaklatmak. Gençlik belediyeciliği adına yaptığımız işler var. Yaşlılarar için yaptığımız işler var. Sporla ilgili yaptığımız, tarımla ilgili yaptığımız işler var… Belediye olarak Alaşehir’in kanayan bütün yaralarına parmak basmaya çalışıyoruz.
Artık borç döndüren değil, borç ödeyen bir belediye haline geldik.
EGE YENİSES – 31 Mart’tan sonra belediyeler sıklıkla devraldıkları borçlarla gündeme geliyor. Siz de belediyeyi 130 milyon Lira bir borçla devralmıştınız. Şimdi ki borç yükünüz nedir?
Ahmet Öküzcüoğlu- Erken asmışım;150 milyon Liraydı. Ben 150 milyon Lira borç aldığımda Alaşehir’in gerçekleşen bütçesi 48 milyon liraydı. 48 milyon Lira’yla 150 milyon Lira’yı yönetiyordum. Yani borcum, bütçemin neredeyse 4 katıydı. Şu anda 150 milyon Lira borcumuz var ama şu anki bütçemiz 600 Milyon Lira. Yani artık borcumuz bütçemizin dörtte biri. Önemli olan da bu. Ki devraldığımızda zaman Dolar kuru 4.60’tı. Yani toplam borcumuz 30 Milyon dolara denk geliyordu. Ama şu anda 4,5 milyon Dolar. Artık borç döndüren değil, borç ödeyen bir belediye haline geldik.
31 Mart’ta SGK ve vergi dairelerinin de ilgilerini çektik
EGE YENİSES- 31 Mart’tan sonra Manisa’da Büyükşehir’de dahil olmak üzere bir çok belediye CHP’ye geçti. 31 Mart’tan sonra sizin yaşantınızda neler değişti? Neler kolaylaştı, neler zorlaştı?
Ahmet Öküzcüoğlu- Kolaylaşan şey şu; Büyükşehir’in bizle beraber hareket etmesi, bizi de şehrin içinde görmesi, ayırt etmemesi elimizi kolaylaştırdı. Zor olan da şuydu; 31 Mart’taki başarımız herhalde vergi dairelerinin ve SGK’nın dikkatini çekti. Alaşehir Belediyesi üç ayda 27 milyon lira kesintiye uğradı. Sadece vergi dairesi tarafından kesintiye uğrayan miktar bu. SGK’da hızlı bir şekilde üzerimize geliyor. Oysa ki biz geldiğimizde beş senelik SGK borçları duruyordu. Biz 2019’da beş senelik SGK borcunu ödedik. 2019,2020,2021 ve 2022 yıllarını ödedik. Alaşehir Belediyesi’nin 2023 ve bugüne kadar olan bir buçuk senenin biraz üzerinde SGK borcu var. Biz, bunları yapılandırmalarda ödemiştik. Şimdi yapılandırma çıkartılmıyor. SGK borçlarının hemen ödenmesi isteniyor. Ama örneğin Kiraz Belediyemiz… 30 bin nüfuslu bu ilçemizin 100 milyon Lira SGK borcu var. Bundan önceki başkandan istemeyip yeni gelen altı aylık başkandan 100 milyon lira borcun hemen istenmesi bence doğru değil. Bunların zamana yayılıp belediyelere yapılandırma çıkartılması gerekiyor. Halbuki SGK’nın alacakları içerisinde belediye alacakları %10’un bile altında.
EGE YENİSES- Geçen ay gerçekleşen tüzük kurultayında 3 dönem kuralı getirildi. Bu sizin ikinci döneminiz. 3 döneme de niyetiniz var mı?
Ahmet Öküzcüoğlu- Şimdi belediye başkanlığı bir meslek değil. Benim mesleğim diş hekimliği. Bu halkın bize verdiği bir görev. Biz bilimsel metotlarla gidiyoruz. Anketlerle gidiyoruz. Başkan memnuniyet anketleri yapıyoruz. Halk bizden memnunsa, gerçekleştirdiğimiz projeleri beğeniyorsa, biz de Alaşehir’in vizyonunu, misyonunu değiştirebilecek gücü kendimiz de hissediyorsak, niçin olmasın? Ama üç dönem kuralı doğrudur. Zaten altı dönem belediye başkanlığı yapıp da gençlerin önüne tıkamaya da gerek yok. Gençlerimiz pırıl pırıl. Hepsine güveniyoruz.
EGE YENİSES- Zaman ayırdığınız için tekrar teşekkür ederiz.
Ahmet Öküzcüoğlu- Ben teşekkür ederim. Tekrar Alaşehirimiz’e hoş geldiniz.