İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, ilçelerde tarımın güçlenmesi ve doğru kırsal kalkınma hamlelerinin hayata geçirilmesi amacıyla başlattığı koordinasyon toplantılarına Urla ile devam etti. Toplantıda Urla’nın bağcılık, zeytincilik ve gastronomi gibi dünya çapında markalaşan değerlerinin güçlendirilmesi için çeşitli projelerin hayata geçirileceği belirtildi. Başkan Tugay, “Urla’nın arayıp da bulamayacağımız değerleri var. Festivaliyle, yarışmalarıyla, sempozyumlarıyla ve uluslararası buluşmalarıyla Urla’yı merkez haline getirebiliriz” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarımsal verimliliği artırmak ve kırsal kalkınmayı sağlamak amacıyla başlattığı bu toplantıları Bergama, Kınık ve Dikili’nin ardından Urla’da sürdürdü. Urla Belediyesi’nin Urit Tesisi’nde düzenlenen toplantıya İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Ziya Çavdar ile birlikte çeşitli yöneticiler katıldı. Toplantıda Ziya Çavdar, Urla ve Yarımada bölgesinin tarımsal verimliliği, mevcut tarımsal ve hayvansal veriler, bölgedeki kooperatifler ve yürütülen tarımsal destek çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
“Urla’nın değerleri arayıp bulamayacağımız şeyler”
Toplantıda konuşan Başkan Cemil Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin doğru planlama için çiftçi envanteri çıkaracağını belirtti. Urla’nın dünya çapında markalaşan değerlerine dikkat çekerek, ilçede tarımın gerilediğini, imar ve turizm baskısının arttığını vurguladı. Tugay, “Urla’nın gastronomi şehri olma yönünde önemli ilerlemeler sağlamış olması, arayıp bulamayacağımız değerlerdir. Urla’nın bağcılığı, şarapçılığı, zeytinciliği ve gastronomisini destekleyecek politikalar geliştirmeliyiz” dedi.
Agro turizm için Urla’yı işaret etti
Başkan Tugay, agro turizm potansiyeline de dikkat çekerek, “Urla şarapçılıkta bir marka. Bağcılık, şarapçılık ve yeni ürünlerin gelişimi için bir araştırma merkezi oluşturabiliriz. Zeytin ve zeytinyağı için de benzer çalışmalar yapılabilir” şeklinde konuştu. Urla’nın festivalleri ve sempozyumlarıyla uluslararası bir merkez haline gelebileceğini belirten Tugay, “Zeytinle ilgili Türkiye’deki en iyi festivali burada yapabiliriz. Agro turizm için en uygun yer Urla’dır” dedi.
“Kompost tesisimiz mutlaka olmalı”
Urla’da kompost tesisinin gerekliliğine vurgu yapan Başkan Tugay, “Burada bir kompost tesisi olmalı. Bunun için hemen bir yer bulup kompost üretimine geçmeliyiz. Urlalılar, atıklarını ayırma konusunda destek vereceklerdir” dedi. Ayrıca, her bölgenin dokusuna uygun çalışma yapmanın önemine değinerek, Bakırçay, Küçük Menderes, Seferihisar ve Urla için ayrı planlamaların yapılması gerektiğini vurguladı.
“Her yerde bir üretici pazarı olmalı”
Üretici pazarlarının önemine dikkat çeken Başkan Tugay, “Her yerde üretici pazarları olmalı ve bunları daha ünlü hale getirmeliyiz. Urla’daki üretici pazarını tüm İzmir bilmelidir” dedi. Pazarların erişimini kolaylaştırmanın önemini vurgulayan Tugay, bu pazarların çekici hale getirilmesi gerektiğini ifade etti.
Başkan Balkan: Tarlada çalışan 50 yaşın altında çiftçi kalmadı
Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, Urla’da tarımsal faaliyetlerin ve yaşanan sorunların üzerinde durarak, “Artık Urla bir tarım kenti değil. Ancak küçük ölçekli işletmeleri desteklemeye devam edeceğiz. Tarlada çalışan 50 yaşın altında çiftçi kalmadı. Enginar üreticilerine pazarlama için gittiğimizde toplayacak kişi bulamıyoruz” şeklinde konuştu. Urla tarımının, gastronomi turizmine ve agro turizme odaklandığını vurgulayan Balkan, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından son yıllarda büyük yatırımlar yapıldığını belirtti.
Urla gastronomisi tarımla desteklenecek
İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, Urla’dan gelen talepler doğrultusunda çilek, kuşkonmaz ve ejder meyvesi gibi yeni ürünlerin yetiştirilmesine destek vermeyi planlıyor. Ayrıca, bölgede üretilecek ürünlerin işlenerek katma değerli hale getirilmesi için üreticilere yönelik eğitimlerin artırılması hedefleniyor. Zeytin verimliliğinin artırılması ve şarapçılığın gelişimi konularında da çalışmalar yürütülecek.
İlçe ilçe tarımsal kalkınma
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent tarımını geliştirmek amacıyla ilçe belediyeleri ile bir araya gelerek kırsal kalkınma programlarını hayata geçirmeyi planlıyor. Bu kapsamda Bergama, Kınık ve Dikili’nin ardından Urla’da yapılan toplantılar, tarımsal üretimin gerçekleştiği 20 ilçede devam edecek. Toplantılarda elde edilen veriler doğrultusunda ilçelerle ortak çalışma bağı güçlendirilerek, ilçe ve havza bazlı sorunların tespiti yapılacak ve yeni projeler geliştirilecektir. Bu şekilde, sürdürülebilir bir kalkınma planı oluşturulması amaçlanmaktadır.