Çiğli Belediyesi Meclisi 2025 yılı bütçesi görüşmelerine “kadına ayrılan pay” tartışması damga vurdu. AK Parti Meclis Üyesi Yeşim Tuncer 4 milyar 200 milyon lira olarak belirlenen bütçede kadınlar için ayrılan payın %1’i bile bulmadığını ve bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.
2025 bütçe görüşmelerinin yapıldığı oturumda söz alan AK Parti Meclis Üyesi Yeşim Tuncer, kadın, gençlik, engelli ve hayvanlara yönelik daha fazla bütçe ayrılması gerektiğini belirtti. Daha önce Kadın Konukevi yapılması için önerge verdiğini, ancak mecliste reddedildiğini hatırlatan Tuncer, belediye bünyesinde kadın ve aile bölümünde yeterli personel bulunmadığını da vurguladı. Tuncer, Aile Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Sosyal Hizmetler Müdürlüğü bünyesinde 7 psikolog, 8 sosyolog, 2 öğretmen 3 psikolojik danışman, 1 aile ve tüketici ekonomisi danışanı olduğunu belirten Tuncer, buna karşılık Çiğli Belediyesi’nde sadece 1 Kadın ve Aile Müdürü, 1 sosyolog ve 1 de sosyal hizmetler çalışanı olduğunu söyleyerek; “Çiğli gibi bir ilçede, belediye bünyesindeki bu kadronun son derece yetersiz olduğunu düşünüyorum. Bu veriler karşılaştırılarak bir değerlendirme ve geliştirme yapılabilir.” açıklamasında bulundu.
“Yeşim Hanım’a bunu yakıştıramadım”
Tuncer’e cevaben söz alan CHP Meclis Üyesi Rıfat Özer ise, kadın konut evi konusunun daha önce gündeme geldiğini ve meclis tarafından reddedildiğini hatırlatarak, Tuncer’in bu konuyu tekrar gündeme getirmesini eleştirdi. “Bu konu daha önce meclise geldi ve meclis bunu reddetti” diyen Özer, Yeşim Tuncer’e bunu yakıştıramadığını belirtti.
Bu bütçe az değil
Diğer bir CHP Meclis Üyesi Düzgün Baytaş ise, kadın ve aile müdürlüğü için 17 milyon 862 bin TL, sosyal yardımlaşma işleri müdürlüğü için 38 milyon 216 bin TL, gençlik ve spor hizmetleri müdürlüğü için 29 milyon 224 bin TL ve veteriner işleri müdürlüğü için 24 milyon 909 bin TL bütçe ayrıldığını, bu rakamların az olmadığını söyledi.
Kadına verilen değer %1’in altında
Baytaş ve Özere cevap vermek için tekrar söz alan AK Parti Meclis Üyesi Yeşim Tuncer bütçe analizinin oranlar üzerinden yapılması gerektiğini vurgulayarak; “. 17 milyonlar, 38 milyonlar… Duyduğunuz zaman milyon milyon kulağa çok hoş geliyor. Ancak bütçe analizi bu şekilde yapılmaz, oran üzerinden yapılır. %100 lük hazırlanmış bir bütçe üzerinden hangi departmana ne kadar bütçe ayrılmış ona bakmak lazım. Diğer Türlü bu rakamlar sizi yanıltır. Kadınlara, çocuklara, engellilere, sosyal yardımlaşmaya ve veteriner işlerine ayrılan bütçe %1’in bile altında. Kadına verilen değer %1’in altında” dedi.
Rıfat Özer’in de eleştirisini yanıtlayan Tuncer, 5393 sayılı kanunun 14/A maddesine atıfta bulunarak, nüfusu 100 binin üzerindeki ilçelerde Kadın Konukevi açılmasının zorunlu olduğunu hatırlattı. Bu maddeden yola çıkarak Çiğli Belediye Meclisi’ne önerge verdiğini ve bu önergenin Belediye Meclisi tarafından reddedildiğini tekrar dile getirmek istediğini belirten Yeşim Tuncer “ Rıfat Hocam’ın ‘yakıştıramadım’ söylemi hiç hoş olmadı” dedi.