TİP Milletvekili Ahmet Şık, maden sahasının 6 bin dönüme çıkarılmasını Bakan Kurum’a sordu. Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, iktidara yakınlığı ile bilinen Cengiz Holding’in Çanakkale’deki bakır maden sahasının 600 dönümden 6 bin dönüme çıkarılmasını Meclis gündemine taşıdı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Şık, önergede “Kamuoyunda çok büyük tepkilere sebep olan projenin, tüm yargı süreçleri tamamlanana kadar durdurulması düşünülüyor mu?” sorusuna yer verdi. AKP iktidarına yakınlığı ile bilinen Cengiz Holding’in, Çanakkale’nin Bayramiç ilçesine bağlı Hacıbekirler köyünde bulunan Halilağa Bakır Madeni projesi için 600 dönüm büyüklüğündeki maden sahası 6 bin dönüme çıkarılmış, söz konusu proje için Cengiz Holding’in bölgede bir milyon ağacı keseceği öne sürülmüştü. TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Cengiz Holding’in faaliyet alanının 10 katına çıkarılmasını Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşıdı.
‘HUKUKİ SÜREÇ DEVAM ETMESİNE RAĞMEN AĞAÇ KESİMİ BAŞLADI’
Ahmet Şık, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şunları kaydetti: “Aldığı ihaleler ve sermayesi tartışma konusu olan Cengiz Holding’e bağlı Truva Bakır Maden İşletmeleri tarafından Çanakkale ili Bayramiç ilçesinde 89430 Ruhsat Numaralı alanda, Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi planlanmaktadır. Şirketin 600 dönüm olan Halilağa Bakır Madeni Projesi sahasını 6 bin dönüme çıkardığı görülmektedir. Bu, mevcut alanın 10 katına denk düşmektedir. Göğüs hizasındaki gövde çapları 8 santimetreden az olan ağaçların kesim için damgalanmaması sebebiyle, şirket her ne kadar 240 bin ağaç dese de sahada kesilecek ağaç sayısının en az 1 milyon olduğu anlaşılmaktadır. Söz konusu kesimin yapılacağı yerlerde ise Yanıklar, Söğüt, Hacıbekirler, Halilağa, Muratlar, Osmaniye, Yaylacık köyleri bulunmaktadır. Bölgede yaşayan yurttaşlar, yerel yönetimler ve kitle örgütleri tarafından söz konusu projeye karşı çıkılmakta, ancak şirket tarafından hukuki süreç devam etmesine rağmen ağaç kesimi ve faaliyetler başlatılmış durumdadır.”
‘YURTTAŞLARIN YAŞAM ALANINDA OLUŞACAK ZARARLARA İLİŞKİN RAPOR HAZIRLANDI MI?’
Şık, Bakan Kurum’a şu soruları yöneltti:
- Yurttaşlar tarafından açılan ve devam eden davalarda, verilen ÇED Gerekli Değildir ve ÇED Olumlu Kararları iptal edilirken şirketin bölgede gerçekleştirdiği faaliyetler ve ağaç kesimlerine karşı cezai işlem yapılmakta mıdır?
- Proje sahasının 600 dönümden 6 bin dönüme çıkarılmasına ilişkin yaban hayatta ve bölgede yaşayan yurttaşların yaşam alanında oluşacak zararlara ilişkin rapor hazırlanmış mıdır?
- Maden projesine su temini için planlanan Hacıbekirler Göletleri proje alanının içerisinde midir?
- Maden projesine su temini için planlanan göletlerin doldurulması için gerekli suyun alınacağı ve 22 köyün tarımsal sulama için kullandığı Kocabaş Çayı’ndaki su miktarı bölgedeki tarımsal üretimin sağlanması için yeterli midir?
‘TÜM YARGI SÜREÇLERİ TAMAMLANANA KADAR PROJENİN DURDURULMASI DÜŞÜNÜLÜYOR MU?’
5. Bölgedeki diğer maden ve enerji projeleri dikkate alınarak projeye ilişkin kümülatif etki değerlendirme raporu hazırlanmış mıdır?
6. Projeye ilişkin tüm yasal süreçler tamamlanmış mıdır? Kamuoyunda çok büyük tepkilere sebep olan projenin, tüm yargı süreçleri tamamlanana kadar durdurulması düşünülmekte midir?
7. Söz konusu maden sahasının bulunduğu bölgede hangi faaliyetler ve şirketler yer almaktadır?