Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı, Hasan Arslan’ın Çiğli Belediye Başkanlığı döneminde ÇİBEL şirketine kefil olarak kredi kullandırılmasıyla ilgili soruşturma başlattı. O dönem alınan kararların hukuka uygunluğu tartışma konusu olmuş, Başkan Arslan ile meclis üyeleri arasında sert tartışmalar yaşanmıştı.

Ne Olmuştu?
Hasan Arslan, Çiğli Belediyesi’ne ait ÇİBEL şirketinin kredi kullanabilmesi için belediyenin kefil olmasını, kendisine de bu konuda yetki verilmesini talep etmişti. Önergeye AK Parti grubu ret oyu verirken, CHP’li meclis üyelerinden Süleyman Karadağ, Mustafa Avdan, Yusuf Çoban ve Erkan Tuncer, grup kararına rağmen hukuka aykırı olduğunu savunarak aleyhte oy kullanmıştı.
Bu gelişmeler üzerine Hasan Arslan, CHP grup toplantısında önerge lehine bir grup kararı alınmasını sağlamış, ancak Süleyman Karadağ, önergenin yasalarla çeliştiğini belirterek bu karara uymayacağını ifade etmişti. Bu durum, Hasan Arslan ile Karadağ arasında sert bir tartışmaya neden olmuştu. Arslan’ın Karadağ’ın üzerine yürümesi sonrası Karadağ, tehdit ve hakaret nedeniyle dava açmış ve Arslan’ı tazminata mahkum ettirmişti.
Hasan Arslan ise grup kararına uymadıkları gerekçesiyle 4 CHP’li meclis üyesini disipline sevk ettirmiş, bu süreçte Süleyman Karadağ, iki yıl süreyle geçici olarak partiden ihraç edilirken, diğer üç meclis üyesine kınama cezası verilmişti.
2018 yılında ÇİBEM’ için kredi önergesi yeniden Çiğli Belediye Meclisi’ne sunulmuş,Süleyman Karadağ bu oturuma katılmazken, daha önce ret oyu veren CHP’li meclis üyeleri bu kez önergeye onay vermişti.

Yıllar Sonra Soruşturma Başlatıldı
Yıllar sonra, Çiğli Meclisi’nde alınan bu kararlar Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı’nın incelemesine alındı. Savcılık, dönemin tüm CHP’li meclis üyelerini ifadeye çağırdı. İfadeye çağrılanlar arasında, önergeye onay vermeyen Süleyman Karadağ da yer aldı.
Karadağ, ifade sonrası sosyal medya hesabından “Doğru duvar yıkılmaz” başlığıyla bir açıklama yaptı. Paylaşımında, “O dönem uyarılarımı dikkate almayan arkadaşlarımın da bir ceza almaması için elimden geleni yapacağım” ifadelerini kullandı.
Bundan Sonra Ne Olacak?
Davanın sonucunda, kredinin ödenmemiş olması durumunda, önergeye onay veren CHP’li meclis üyelerine “zimmet” çıkma ihtimali bulunuyor. Belediyenin ödediği faizlerin de kamu zararı olarak kabul edilip meclis üyelerinden tahsiline başvurulması ihtimal dahilinde. Ayrıca, görevi kötüye kullanma suçundan da ceza alabilirler. Bu suçtan hüküm verilmesi durumunda, meclis üyeleri 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir.