Önceki dönem Çiğli Meclis Üyesi ve iş insanı Nedim Aslan ile Çiğli’nin sorunlarını konuştuk. Aslan, “Çiğli’ye baktığınızda bütün bir kent görünümü yok. Geçmiş dönemlerde söylediğimiz gibi Aşağı Çiğli, Yukarı Çiğli, Orta Çiğli diye; Anadolu Caddesi’nden, İzban’ıyla üç parçaya ayrılmış, kentsel dokusunda fazlasıyla hissettiren bir yapısı var. Yani kentin bütünlüğünü sağlamak ayrı bir sorun. Ama kentsel dönüşümle ilgili ya da imar çalışmalarıyla ilgili konuya baktığımızda ayrı bir sorun olarak ortaya çıkıyor,” dedi.
ÇİĞLİ BELEDİYESİ BU KONUDA HIZLI DAVRANMALI.
Aslan, “Çiğli 230 bin nüfuslu bir ilçe. Dağınık bir yapısı var. Ama hem kentin dokusu açısından hem de kentin bütünlüğü açısından Çiğli Belediyesi’nin özellikle imar çalışmalarına bir hız vermesi lazım. Niçin hız vermesi lazım? Hem buradaki dar gelirli vatandaşlarımızın yaşadığı, gecekondu nüfusunun yoğun olduğu bölgelerdeki çalışmalar olsun, hem de kentin bütünlüğü açısından baktığınızda burada belediyenin yapması gereken önemli işler var. Geçmiş zamanda, benim de meclis üyesi olduğum dönemde çalışmalar vardı. Bizzat ben iki dönem bu işin içerisinde bulundum. Önemli projeler hazırladık. Ancak her iki dönemde de halka anlatmakta geciktik. Çeşitli sebeplerle bir türlü sonuçlandıramadık,” dedi.
ÇİĞLİ, BU KONUDA ÇIRAKLIK VE KALFALIK DÖNEMİNİ GEÇTİ.
Aslan, “Biz Çiğli’de kentsel dönüşüm projelerini yapacağımız bölgeleri tespit etmiştik. Buradaki tespit ettiğimiz mahallelerdeki yaptığımız çalışmalardan bizler istediğimiz sonucu alamadık. Bunu niye alamadık? Bu konuya iyi niyetle bakmak istiyorum olaya. Yani burada bir art niyetli ya da belli bir siyasi pencereden de bakmak istemiyorum. Bu kentin bir sakini olarak, bu şehirde uzun yıllardır esnaflık yapan, yaşayan biri olarak konuya. Acemilik diyebiliriz yani. Geçmiş dönemlerde Belediye Başkanı Hasan Arslan döneminde Köy İçi, Yeni Mahalle, Ataşehir’de çeşitli plan çalışmaları yapıldı, kentsel dönüşüm çalışmaları yapıldı,” dedi.
Geçmiş dönemde yapılan bu çalışmalara baktığımızda, ben üç kategoriye ayırmak istiyorum. Yani Çiğli Belediyesi’nin bu konumdaki yaptığı çalışmaları ben çıraklık dönemi olarak görüyorum. Bu, Hasan Arslan dönemine denk geldi. Utku Gümrükçü döneminde ise daha iyi bir proje yapıldı, mesela bu kentlerle ilgili, bu kentin gelişmesi ve dönüşmesi anlamında. Utku Gümrükçü döneminde yapılan bu iyi çalışmada halk doğru bilgilendirilmedi ve sonuç alınamadı. Bunu da ben kalfalık dönemi olarak görüyorum.
ÇİĞLİ USTALIK DÖNEMİNE GEÇTİ. ONUR BAŞKAN BU İŞİ ÇÖZER UMUDU TAŞIYORUM.
İş insanı Nedim Aslan, “Geçmiş dönemde ben konuya yeterince önem verilmediğini düşünüyorum. Dirayetli davranılmadı. Çok geniş bir zaman ayrılması gerekirken, sizin söylediğiniz gibi son dönemlere sıkıştırıldığını, çeşitli siyasi hesaplara kurban edildiğini düşünüyorum. Geçmiş dönemlerin olumsuz yönleri bunlar. Ama bunlara rağmen bu işin bu dönem olacağına inanmıyorum. Geçmiş dönemdeki yaşanan tecrübeleri göz önüne alıp, oradaki hataları tekrar etmemek şartıyla ona göre planlı ve düzenli bir çalışma yapılır. Onur Başkan bu işi ciddiye alıyor. Yeni dönem başkan, ilk altı ayında şu an Balatçık’ta halkı toplayıp, kentsel dönüşümle ilgili bu toplantıları yaptı. İşi sona bırakmayacak gibi. Ben iki dönem belediye meclis üyeliği yaptığım dönemde bu işlerin içerisinde yoğun bir şekilde bulundum. Bahsettiğimiz dezavantajlı bölgelerde, mahallelerde iyi bir planlama, düzenli bir çalışma yapılırsa bu işten istenilen verimi alınır,” dedi.
Çünkü bunlarla ilgili ciddi veriler var, ciddi emekler var. Ciddi bir de tecrübe de var, bir bilgi birikimi de var. Yani herhangi bir sorunla karşılaştığımızda nasıl bir çözüm üreteceğimizi biliyor olması lazım belediyenin.
Herhangi bir sıkıntıyla karşılaşıldığında bunun üstesinden nasıl geleceğini biliyor olması lazım. Çünkü elimizdeki tecrübeler, doneler mevcut. Bu dönem çözülür inşallah.
Tecrübeleri göz önüne aldığımızda artık bu işi taçlandırmak, ustalığını yapmak, yeni dönem belediye başkanımız Onur Emrah Yıldız’a nasip olacağını umuyorum, temenni ediyorum ve bekliyorum. Çiğli’nin kentsel dönüşümü doğru anlatılarak çözülür.