Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi, İzmir Araştırma ve Uygulama Merkezi, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) ve EÜ iş birliğiyle yürütülen TÜBİTAK 3005 projesi kapsamında, “Tarihsel Süreçte Anadolu’da Atık Yönetimi” başlıklı bir sergi düzenlendi. Sergi, EÜ Edebiyat Fakültesi Fuaye Alanı’nda açıldı ve özellikle geçmişten günümüze atık yönetim alışkanlıklarını gözler önüne serdi.
Serginin küratörlüğünü üstlenen EÜ İzmir Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Doç. Dr. Olcay Pullukçuoğlu Yapucu ve DEÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serpil Özmıhçı, serginin içeriği hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Sergide, proje ekibinin Küçük Menderes Bölgesi’nde yaptığı saha çalışmalarına dayalı fotoğraflar yer aldı.
Sergi açılışına, EÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Ayönü’nün yanı sıra, fakülte akademisyenleri ve öğrencileri katıldı.
Atık Yönetiminde Geçmişten Günümüze Bir Bakış
Sergi ile ilgili açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Pullukçuoğlu Yapucu, “Bu proje, disiplinlerarası bir çalışmadır. Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi olarak, çevre mühendisliği, istatistik ve tarih bölümlerinin ortak çalışmasıyla TÜBİTAK’a başvurduk. Sergimiz, geçmişten günümüze atık yönetimi ile ilgili bilgiler sunarak, sahadaki gözlemlerimizi ve analizlerimizi paylaşmamızı sağlıyor” dedi.
Doç. Dr. Pullukçuoğlu Yapucu, TÜBİTAK 3005 projesinin amacını da şu şekilde açıkladı: “Hedefimiz, geçmişteki atık yönetimi alışkanlıklarının günümüze nasıl uyarlanabileceğini görmek. Gezegenimizin mevcut durumu göz önüne alındığında, ‘Atıktan nasıl kurtulabiliriz?’ sorusuna yanıt arıyoruz. Küçük Menderes Bölgesi’nde yaptığımız saha çalışmalarında, köylerdeki atık giderme alışkanlıklarını derleyerek, bu geçmiş deneyimleri günümüzün teknolojisiyle karşılaştırmaya çalıştık. Şimdi ise bu bilgileri, köylerde gençlere yönelik eğitimlerle aktarıyoruz.”
Eğitimlerle Atık Sorununa Çözüm Arayışı
Gelecekte atık yönetimi konusunda farkındalık yaratmayı amaçlı proje kapsamında verilen eğitimlerle ilgili Doç. Dr. Pullukçuoğlu Yapucu, “Bu eğitimler, gençlere atık sorununun çözümüne yönelik bilgiler sunmayı hedefliyor. Gelecek dönemde İzmir’in Bayındır ilçesindeki okullarda eğitimler düzenleyeceğiz. Amacımız, atık yönetimine dair sürdürülebilir çözümler geliştirebilmek” şeklinde konuştu.