İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Körfezi’nin temizlenmesi için hayata geçirdiği dip tarama çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Bostanlı açıklarında başlayan çalışmalar, şimdi Çiğli açıklarına da yayıldı. 7 gün 24 saat aralıksız süren çalışmalar sonucunda, sadece bir ayda 60 bin ton çamur çıkarıldı. Çalışmaların ilk etabı tamamlanmak üzere ve Haziran ayına kadar toplamda 700 bin metreküplük tarama yapılacak.
Çıkarılan 60 Bin Ton Çamur, 55 Gemiye Eşdeğer
İZSU Genel Müdürlüğü’nün denetiminde gerçekleştirilen dip tarama çalışmaları hakkında bilgi veren DGN Denizcilik’in inşaat mühendisi Kadir Arali, 60 bin ton malzemenin çıkarıldığını belirtti. Bu miktar, yaklaşık 55 gemiye denk geliyor. Tarama işlemi, körfezin kuzey aksında su derinliği sıfırdan yaklaşık 3,5 metreye kadar olan alanlarda yoğunlaşıyor. Çalışmalar karaya doğru ilerledikçe, su derinliğinin azalmasıyla birlikte evsel atıklar ve diğer kirleticiler de gün yüzüne çıkacak. Arali, bu kirliliğin büyük bir kısmının derelerden denize karıştığını belirterek, İzmir halkından çevreye duyarlı olmalarını ve atıkları denize atmamalarını istedi.
Körfez’de Temiz ve Yaşanabilir Bir Çevre İçin Çalışmalar Devam Ediyor
İzmir Körfezi’nde gerçekleştirilen dip tarama çalışmalarının, İzmir’in nüfusunun artışıyla paralel olarak kirlenme oranının da arttığına dikkat çeken Arali, “Amacımız gelecek nesillere temiz ve yaşanabilir bir Körfez bırakmak” dedi. Çalışmalar, körfezdeki su kalitesini artırarak akıntı hızını artıracak ve kirliliği azaltacak. Ayrıca, 2025 yılında yapılacak ikinci etap çalışmalarla 1 milyon 800 bin metreküplük daha dip çamurunun temizlenmesi planlanıyor.
Canla Başla Çalışan Ekipler: “Temiz İzmir İçin Gece Gündüz Uğraşıyoruz”
Körfez dip tarama çalışmalarında görev alan teknisyen Recep Işıldak, “Biz gece gündüz demeden, vardiyalı olarak çalışıyoruz. Bir aksama olmaması için tüm ekibimiz el birliğiyle çalışıyor” diyerek, İzmir Körfezi’nin temizlenmesi için canla başla çalıştıklarını belirtti.