Kılıç, “Adalet yok ama sarayı var! Adalet yok ama akademisi var!” ifadelerini kullanarak, teklifin içeriğine ve adalet sistemindeki aksaklıklara dair tepkisini dile getirdi. Verdiği red oyunun görselini de paylaşan Kılıç, “Çünkü biz biliyoruz ki; Adalet, gösterişli binalarda değil, halkın vicdanında yeşerir. Adalet, kağıt üzerindeki akademilerde değil, bağımsız mahkeme salonlarında tecelli eder.” açıklamasında bulundu.
Türkiye Adalet Akademisi Kanun Teklifi Kabul Edildi
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda görüşülen ve kabul edilen Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi, adalet sisteminde önemli değişiklikler getiriyor. Yeni düzenleme ile meslekte fiilen 8 yılını tamamlayan hakim ve savcılar, Adalet Bakanı tarafından Türkiye Adalet Akademisi’nde öğretim elemanı olarak görevlendirilebilecek. Ayrıca, akademi, meslek öncesi ve meslek içi eğitim programlarını yıllık planlara göre düzenleyecek. Eğitim Kurulu ise 18 kişiden oluşacak ve eğitim programlarını belirleyecek. Bu süreçte, Adalet Bakanlığı, Hâkimler ve Savcılar Kurulu, yüksek mahkemeler ve hukuk fakülteleri ile işbirliği yapılacak. Ayrıca, adalet hizmeti sunan diğer profesyonellere yönelik hizmet içi eğitimler de düzenlenecek.
5 Yıl Zorunluluğu
Meslekte fiilen 5 yılını tamamlamış hakim ve savcılar, Adalet Bakanı tarafından Türkiye Adalet Akademisi’ne atanabilecek veya görevlendirilebilecek. Yükseköğretim kurumlarındaki öğretim üyeleri ve araştırma görevlileri de akademide öğretim elemanı olarak görev alabilmek için 8 yıl şartı aranacak.