Nitelikli Eğitim ve Üretken Öğretmen Derneği (NE-DER), ikinci olağan genel kurulunu Türkan Saylan Kültür Merkezi Benal Nevzat Salonu’nda gerçekleştirdi. Yoğun katılımla gerçekleşen toplantıya İzmir Kent Konseyi Başkanı Özgür Topaç, Bornova Belediye Başkan Yardımcısı Cem Arıkan, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) İzmir Şube Başkanı Aslı Tamtürk, çok sayıda sivil toplum temsilcisi, eğitimci ve gönüllü katıldı.
Toplantının açılışında konuşan NE-DER Yürütme Kurulu Üyesi İbrahim İncesu, bugünü “tarihi bir gün” olarak nitelendirerek, Türkiye’nin eğitimde karşı karşıya olduğu temel sorunlara dikkat çekti. Derneğin vizyonunu aktaran İncesu, çözüm odaklı bir anlayışla yola çıktıklarını vurguladı. NE-DER’in öncelikli projelerinden biri olan “Öğretmen Üniversitesi”ne özellikle dikkat çeken İncesu, bu girişimin yalnızca bir öneri değil, Türkiye’nin eğitim politikasına yön verecek nitelikte olduğunu söyledi.
İncesu, “Bu bir eğitim reformu çağrısıdır. Tarihe not düşüyoruz,” diyerek, proje kapsamında öğretmen yetiştirme modelinin köklü biçimde değişmesi gerektiğini savundu. Öğretmenin niteliğinin eğitimin niteliğini belirlediğine işaret eden İncesu, dijital çağın gereklerine uygun, yaratıcı ve eleştirel düşünebilen öğretmenlerin artık bir zorunluluk olduğunu kaydetti. Bilginin ezberlenmek için değil, kullanılmak için var olduğunu belirten İncesu, öğretmenlerin öğrencilere ne düşüneceklerini değil, nasıl düşüneceklerini öğretmesi gerektiğini ifade etti. İbrahim İncesu aynı zamanda bu projenin bir partinin uygulanabilir eğitim projeleri arasında girdiğini de belirterek; “İki yıllık emeğimizin meyvelerini toplamaya başladık” dedi.
Projenin akademik çevrelerden de destek gördüğünü vurgulayan İncesu, eğitim tarihçisi Dr. Niyazi Altunya’nın “Bu proje sendikalara, partilere ve sivil toplum kuruluşlarına pusula olacak bir projedir” değerlendirmesini de toplantıya katılanlarla paylaşarak; “Eğer Niyazi Altunya gibi bilge bir insan bunu diyorsa Belki bugün yapacağımız tarihi toplantının önemli uygulaması açısından Türkiye eğitim tarihinde önemli bir hikaye olarak yazılacak eğitim reformu ve öğretmen üniversitesi projesini yaşama geçirdikleri için kendisiyle birlikte on bir arkadaşımızı yürekten kutluyoruz ve alkışlıyorum. Aynı zamanda buna emek veren Sayın Mustafa Özdemir Başkanlığındaki tüm paydaşlarımızı yürekten alkışlıyorum. Yine ikinci bir dikkat çekmek istediğim husus, Profesör Doktor İsa Eşme’nin ‘Nitelikli eğitim projesi ve öğretmen üniversitesi projesini somutlaştırarak topluma sunmalıyız’ sözleri… Bu sözleri çok değerli buluyorum. Birlikte karşılığını da almaya başladık. Yine Profesör Doktor Oğuz Makal yıllarca birlikte kendisiyle de çalıştığımız sanatçı bir hocamız. Köy Enstitüleri’ne çok büyük emeği var. Belgeselleri var. O da aynen şöyle söylüyor. ‘Öğretmen üniversitesi projesi, öğretmenlerin yetişmesini sorununu çözecek bir proje’ diyor. Yani biz eğer iki yılda bu kadar yol aldıysak önümüzdeki yıllarda çok daha ağır sorumluluklarımızın olduğunu düşünüyorum. NE-DER’in son iki yılda Pamukkale, Çiğli ve Adnan Saygun’da düzenlediği çalıştaylarla ülke genelinde sesini duyurduğunu hatırlatan İncesu, Giresun, Denizli ve Çanakkale’den gelen genç katılımcılara işaret ederek “Sorumluluğumuz büyüyor ama umudumuz da büyüyor” dedi.
‘Dijital çağın öğretmeni’ kavramına da açıklık getiren İncesu; “Geleneksel eğitim anlayışına baktığımız zaman öğretmen derse girer anlatır, anlattığı bilgileri öğrenci ezberler. Bu bilgi kullanılmayan bir bilgidir. Oysa bilgi doğru kullanılmalı, üretimde kullanılmalı ve öğrenciler yaratıcı, eleştirici olmalı, itiraz edebilme kültürüne sahip olmalı. Günümüz öğretmeni insanın ne düşündüğünü, öğrencinin ne düşündüğünü, ne düşüneceğini değil, nasıl düşüneceğini öğretendir. Merak duygusu uyandıran, ilham veren, ona hayal kurmayı öğreten öğretmen gerçek fark yaratan öğretmendir. İşte Öğretmen Üniversitesi projesi burada devreye giriyor. Yani Türkiye’yi kuracak, yeniyi yaratacak insan kaynağı en başta nitelikli eğitimle, nitelikli üretken öğretmenle olur. Yani eğitimin nitelikli olmasının temeli öğretmenle başlar. Ne kadar güçlü, güzel, modern binalar yaparsanız yapın içindeki öğretmen de nitelik yoksa bu eğitimde nitelik arayamayız. Dolayısıyla öğretmen üniversitesi projesi laik ve bilimsel eğitimi içselleştirmiş dijital çağın öğretmenidir.” ifadelerini kullandı.
Genel kurulda söz alan ÇYDD İzmir Şube Başkanı Aslı Tamtürk ise eğitimdeki fırsat eşitsizliğine ve özellikle köy okullarının kapanmasına dikkat çekti. Eğitimin bilimden ve laiklikten uzaklaştırıldığını belirten Tamtürk, dezavantajlı bölgelerde aydınlanma yuvalarının artırılması gerektiğini vurguladı. “Geleceğimizi ancak nitelikli, laik ve bilimsel eğitimle güvence altına alabiliriz” diyen Tamtürk, NE-DER gibi kurumlarla dayanışmanın önemine dikkat çekti.
İzmir Kent Konseyi Başkanı Özgür Topaç ise eğitim politikalarının masa başında değil, öğretmen odalarında, mahallelerde ve sivil toplumun kalbinde şekillenmesi gerektiğini belirtti. NE-DER’in öğretmen merkezli yaklaşımını kıymetli bulduğunu ifade eden Topaç, “21. yüzyılda düşünen, sorgulayan ve üreten bireyler ancak nitelikli öğretmenlerle yetiştirilebilir” dedi.
Bornova Belediye Başkan Yardımcısı Cem Arıkan da yaptığı konuşmada, yıllardır uygulanan yanlış politikaların eğitim sistemine verdiği zararları azaltmak için sivil alanda kararlı mücadeleler verildiğini söyledi. Bu mücadele alanlarından biri olarak NE-DER’de bireysel olarak yer almaktan gurur duyduğunu belirten Arıkan, “Bugün bize verilen müjdeyle gördük ki azmin, bilimin ve bilincin ışığında yürünürse, her şeye rağmen sonuç alınabiliyor,” dedi. Mustafa Özdemir’in öncülüğündeki çalışmalara teşekkür eden Arıkan, yeni genel kurulun yeni müjdelerin habercisi olacağına inandığını dile getirdi.
Genel kurulda, tiyatrocu-yazar Utku Erişik’in NE-DER projelerini tiyatral bir anlatımla sahnelediği kısa oyun büyük beğeni topladı ve izleyiciler tarafından ayakta alkışlandı. Etkinlikte ayrıca, müzik grubu Yel Değirmeni’nin dinletisi de izleyicilere keyifli anlar yaşattı.
Programın devamında faaliyet raporu, mali rapor ve denetim kurulu raporu okunarak üyelerin onayına sunuldu. Raporların kabul edilmesinin ardından genel kurul, yeni dönem yönetim kurulu seçimleriyle sona erdi.
NE-DER yeni dönem yönetimi böyle şekillendi;
Yönetim Kurulu:
1-Mustafa Özdemir
2-Melahat Yıldırım
3-Cennet Solak
4-Onurhan Özdemir
5-Hilmi Akhan (Sayman)
Yönetim kurulu yedekleri:
6-İbrahim İncesu
7-Nail çetin.
8-Utku Erişik
9-Kamil Atıcı
10-Kezban Çaydam.
NE-DER DENETLEME KURULU ASIL ÜYELERİ:
11-İlhami Arslan
12-Cengiz koyuncu
13-Sevda Araz
DENETLEME YEDEK:
14-Osman Sirkeci
15 -Müfit Yıldırım
16-Ahmet Tabak