Çiğli Belediye Meclisi Kasım olağan oturumunda Mürsit Avcı’nın su faturalarından alınan katı atık bedeli tarifelerinin düşürülmesi önergesi görüşüldü.
“İzmir’in atığını biz çekiyoruz ama Bornova’dan daha fazla katı atık bedeli ödüyoruz”
Oturumda söz alan AK Parti Meclis üyesi Mürşit Avcı Çiğli’nin tüm İzmir’in katı atıklarının yükünü çektiğini, İzmir’in her tarafından ilçeye katı atık yağarken, buna rağmen en fazla katı atık bedelini Çiğli sakinlerinin ödediğini ifade etti. Çiğli’nin diğer ilçelerden alacaklı olduğunu söyleyen Avcı; “Ortada ciddi bir mağduriyet var. Hem İzmir’in bütün atığını , kokusunu, sineğini çekeceksiniz, hem Harmandalı’da bir çok riski siz üstleneceksiniz, hem de Bornova sakini 110 Lira katı atık bedeli öderken, siz 150 Lira ödeyeceksiniz. Bu hiç adil değil. Çiğli halkının ödediği katı atık bedeli düşürülmelidir” dedi.
Başkan Onur Emrah Yıldız öncelikle Mürşit Avcı’ya bugüne kadar Harmandalı Çöplüğü için gösterdiği hassasiyet için teşekkür ederken, en çok katı atık bedelini Çiğli’nin ödemediği ifade etti. Enflasyonist ortamda Çiğli Belediyesi’nin mali olarak güvenli bir alanda kalması için bu fiyatı belirlediklerini söyleyen Başkan Yıldız, fiyat belirlemede işçilik, yakıt, nüfus gibi etkenlerin olduğunu da dile getirdi. “Gönül isterdi ki en düşük bedel bizde olsun” diyen Yıldız, 2025 yılının işçi maaşlarının zamanında ödenmesi için bunu yapmak zorunda oldukları ifade etti.
Daha sonra söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Kaner, Mürşit Avcı’nın konuyu gayet net açıkladığını, belirtirken, alınan katı atık atık bedeli ilçe nüfusuna bölündüğünde en pahalı tarifeyi Çiğli halkının ödediğini söyledi. Çiğli’nin Harmandalı çöplüğüne olan mesafesinin Bornova’ya göre çok daha kısa olduğunu belirten Kaner, “O yüzden yakıt maliyeti ona göre hesaplanmalı. Bu halkımıza gelen ağır bir yük. Şunun özellikle bilinmesi lazım; katı atık, bizim vatandaşımıza parası karşılığında yaptığımız bir hizmet. Maliyeti neye göre belirliyoruz; mazot, amortismanlar, işçilik maliyeti vs… Bunu neye göre belirliyoruz? Maliyeti hane sayısına bölünce belirliyoruz. İş yerlerine gelince kantarın topuzu daha fazla kaçıyor. %80 hane %20 iş yeri. Boş dükkana 5 bin Lira çevre katı atık bedeli yansıyan aboneler bile var. Aktif isyeri olan esnaf vatandaşlar için bir daha gözden geçirilmeli. Meclis toplantıları canlı yayınlansın halkımız her şeyi bilsin derken demek istediğimiz buydu. Bizim bakış açımız; Çiğli’de kazan, Çiğli’de harca ve Çiğli kalkınsın.
“Şimdi bir de hukuki bir çıkış yapmak istiyorum” diyen Kaner; “Yıllardır İzmir’in çöpü bizim sırtımızda. Hukukta fedakarlığın denkleştirilmesi diye bir ilke var. Çöpü ben çekiyorsam, onların da bizim bütçemiz katkı sağlaması lazım.
50 kusur yaşına geldik. Hep Harmandalı çöplüğüne odaklandık ama aslında bugün Hiltown’ın olduğu yer İzmir’in ilk çöplüğü. Yani Çiğli’nin çöp sorunu Harmandalı’yla başlamıyor. Fedakarlığın denkleştirilmesi gereği biz Büyükşehir’den talep etmeliyiz. Bana vekalet verin, Büyükşehir’e dava açalım. Kaybedersek bile namımız yürüsün. Yoksa Büyükşehir bizi duymayacak. Yoksa 50 senelik bu çile devam edecek. Bu çöpün ıslahı bizim sırtımızda, rehabilitasyonu bizim sırtımızda, temizliği bizim sırtımızda. Çiğli halkının sırtına bir yük yüklenmişiz. O nedenle grup arkadaşlarımızla karar alarak grup çokluğuyla geçmesi kararı aldık” dedi.
Başkan Yıldız’dan “yol” müjdesi
Başkan Onur Emrah Yıldız, kısa süre önce İZBAN Genel Müdürü’nü ziyaret ettiğini, İZBAN bakım depoları üzerinden yapılacak ve Çiğli-Bostanlı arasındaki mesafeyi kısaltacak yol için, Hamza Dağ’ın da desteğiyle önemli bir yol katettiklerini söyledi. Bu yol açıldığında Hamza Dağ’a kürsünden teşekkür edeceğini belirten Başkan Yıldız, “Konu Çiğli olunca her yere gidebileceğini söylemiştim. Sonrasında Ekolojik koridorun projesiyle ilgili bütçe çalışmaları yapacağız. Bütçe çıkınca da hemen harekete geçeceğiz” dedi.