Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), TBMM’de yapılan HSK seçimlerinin yürürlüğünün durdurulması ve iptali talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.
Dün Meclis’te Hakimler Savcılar Kurulu’nun (HSK) 5 üyesinin belirlenmesi için seçim yapılmış ve CHP TBMM Genel Kurulu’nda yapılan seçim esnasında usul üzerine tartışma çıkmıştı.
MECLİS’TE SİNİRLER GERİLDİ
CHP, karma komisyonda ad çekme yerine tekrar oylama yapılmasını Anayasa’ya aykırı bulmuş ve Genel Kurul’u apar topar terk etmişti.
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın da konuya ilişkin bir açıklama yapmış ve “Bu hukuksuzluğu Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğiz” demişti. Bugün, CHP’li kurmaylar AYM’ye resmen başvuru yaptı.
Yapılan seçimde Yargıtay üyeleri arasından HSK’ye seçilen isimler; Fuzuli Aydoğdu, Hakan Yüksel ve Seyfi Han olurken Danıştay üyeleri arasından ise Cengiz Aydemir seçilmişti. Öğretim üyeleri ve avukatlar listesi arasından ise Alişan Tiryaki en çok oyu alan isim olmuştu.
NELER YAŞANDI?
Hakimler Savcılar Kurulu’nun (HSK) görev süresi dolacak 5 üyenin yerine seçilecek 15 aday, TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’nda seçilmesinin ardından Genel Kurul gündemine geldi. Milletvekilleri Yargıtay üyesi kontenjanından üç, Danıştay üyeliği kontenjanından bir, avukat ve yükseköğretim üyesi kontenjanından ise bir kişi seçti.
Yapılan birinci tur oylamada üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu hiçbir aday tarafından sağlanamadığı için ikinci tura geçildi. İkinci turda üye tam sayısını 5’te iki çoğunluğu olan 360 milletvekilinin oyu arandı.
İkinci turda da hiçbir aday için koşullar sağlanamadığı için üçüncü tura geçildi. Üçüncü turda en çok oyu alan iki aday arasında ad çekme usulüyle kura çekildi.
Buna göre Fuzuli Aydoğdu, Hakan Yüksel, Seyfi Han, Cengiz Aydemir ve Alişan Tiryaki HSK’ye üye olarak seçildi. Seçilen HSK üyeleri 4 yıl görev yapacak.
CHP’LİLER GENEL KURULU TERK ETTİ
Üyelerin seçimi sırasında usul tartışması yaşandı. CHP, karma komisyonda ad çekme yerine tekrar oylama yapılmasını Anayasa’ya aykırı bularak Genel Kurul’u terk etti. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, seçimin hukuksuz olduğunu belirtti. Günaydın, iktidarın Anayasa’yı ihlal ettiğini savundu. CHP Grubu, Günaydın’ın konuşmasından sonra Genel Kurul’u terk etti.
AYM’YE BAŞVURU YAPILDI
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, “Bu hukuksuzluğu Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğiz” ifadelerini kullanmıştı.
CHP, Meclis’te yapılan HSK seçimlerinin yürürlüğünün durdurulması ve iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.
Kaynak: Cumhuriyet